De elektronische btw-aangifte vanuit Reeleezee

Reeleezee biedt de mogelijkheid om vanuit de administratie een btw-aangifte elektronisch te versturen aan de Belastingdienst. Overnemen van de bedragen op de website van de Belastingdienst is niet meer nodig!

De btw van alle bonnen en facturen, die in Reeleezee worden ingevoerd en de status ‘openstaand’ of ‘betaald’ hebben, zal automatisch op een aangifte verwerkt worden. Na afloop van een kwartaal of maand staat de aangifte direct klaar voor verzending onder ‘Belastingen’.

Btw-nummer en tijdvak controleren

Is dit de eerste keer dat de aangifte vanuit Reeleezee wordt verstuurd? Controleer dan of het btw-nummer en het tijdvak goed staan ingesteld. Dit kan in het menu Belastingen > Instellingen Belastingen in het tabblad ‘Opgaven/aangiften’. Klik op ‘Aangifte omzetbelasting’ en check het identificatienummer en de aangifteperiode. Bij de ‘Aangiftemethode’ kan gekozen worden voor ‘Elektronisch aangeven met Reeleezee’.

Aangifte doen

In het menu BTW Aangiften wordt met een oranje icoon getoond dat er een aangifte is die voor het einde van de maand verstuurd moet worden.

Een klik op het oranje icoon opent direct een wizard van de actuele aangifte. Hiermee word je automatisch door de stappen geleid om de aangifte te controleren, naar de Belastingdienst te versturen en direct met iDEAL te betalen.

Bonnen en facturen

In de eerste stap kan je nog bedragen aan de aangifte toevoegen die niet van bonnen en facturen komen, zoals het bedrag dat eventueel aan kleine ondernemersregeling mag worden afgetrokken.

In het tabblad ‘Details’ kan je zien welke bonnen en facturen er verwerkt zijn. Je kan dit per onderdeel van de aangifte zien door het open te klappen. Ook kan je doorklikken naar de boekingen en deze aanpassen, als dat nodig is.

Controleren

De laatste controle kan je doen in de tweede stap, waar de gehele aangifte wordt getoond.

De onderdelen waar geen bedragen zijn ingevuld zijn niet zichtbaar.

Aangifte versturen

Na het controleren van de aangifte is deze klaar om verstuurd te worden. Door op de knop ‘Naar versturen’ te klikken krijg je nog een samenvatting van de belangrijkste gegevens te zien.

Nu kan de aangifte echt verstuurd worden door op de blauwe knop te drukken.

Binnen een paar seconden zal de aangifte verstuurd zijn.

Betalen

Met de knop ‘Betaalopties’ kom je in de laatste stap waar je kan kiezen hoe je gaat betalen.

Je kan direct via iDEAL betalen.

Als je vaker betaalopdrachten vanuit de administratie naar de bank verstuurt, is de tweede optie ook beschikbaar.

Mocht je de betaling later willen doen, of op een andere manier, kies dan de derde optie.
Ook als je hiervoor kiest en later alsnog met iDEAL wilt betalen dan kan dat. Klik de verstuurde aangifte open en druk op het betaal-icoon.

Historie bekijken

Een verstuurde aangifte kan altijd nog bekeken worden. Je kan nog steeds per onderdeel zien van welke bonnen en facturen de btw is meegenomen.

In het stempel wordt de historie vermeld. Hier zie je wanneer de aangifte elektronisch verstuurd is. Als de betaling met iDEAL is gedaan, wordt dit hier getoond als ‘Betaling geslaagd’.

De betaling in de administratie verwerken

Op een gegeven moment zal je de betaling ook terugzien op het bankoverzicht.

In het groen wordt de verstuurde en openstaande aangifte hier getoond. Klik hierop om deze aan de betaling te koppelen.

De aangifte en de betaling zijn nu helemaal verwerkt in de administratie.