Flexibel koppelen met de nieuwe API van Reeleezee

Geplaatst op Geplaatst in Blog, Nieuws, Z

Iedere gebruiker moet bij al zijn administratiegegevens kunnen. Overal en altijd. Met die gedachte verwachten gebruikers ook dat andere softwareprogramma’s toegang kunnen hebben tot de financiële gegevens in hun boekhouding. Dat kan nu nog makkelijker, maar uiteraard wel veilig. De nieuwe Reeleezee API (Application Programming Interface) biedt een technische interface voor softwareontwikkelaars om voor Reeleezee gebruikers snel en eenvoudig nog betere koppelingen te bouwen.

Om softwareontwikkelaars van koppelingen naast de huidige SOAP/XML-API meer mogelijkheden aan te bieden, ontwikkelde Reeleezee een nieuwe REST-API. Deze REST-API is gebaseerd op het RESTful-principe en biedt bovendien een grote uitbreiding in de gegevens en functies die nu aangeroepen kunnen worden. De REST-API voldoet aan de huidige de facto industriestandaard voor koppelmogelijkheden met cloudsoftware (SaaS).

Beschikbare gegevens

Met de REST-API is vrijwel alle financiële en boekhoudkundige data direct ontsloten en real-time opvraagbaar en binnenkort ook vast te leggen of te wijzigen. De REST-API bestaat uit meer dan honderd verschillende webservicefuncties, die zijn beschreven in de technische documentatie. Het gebruik van deze API in belasting is gebaseerd op fair use.

Koppelen met software

Reeleezee heeft partijen die koppelingen leveren op basis van het bestaande en nieuwe API-gebruik, samen gebracht in het EcoCenter. Dit onderdeel van de Reeleezee-website presenteert alle softwareprogramma’s die een koppeling hebben met Reeleezee. Voorbeelden hiervan zijn leveranciers van kassasystemen, factuurprogramma’s, financiële rapportagetools, webshops of salarisadministratieprogramma’s. Nieuwe leveranciers worden uitgenodigd een koppeling te maken en die vervolgens kan worden opgenomen in het Reeleezee EcoCenter.

Reeleezee realiseert ook zelf actieve koppelingen, zoals bijvoorbeeld met de banken. Reeleezee was de eerste op de Nederlandse markt die deze automatische bankkoppeling tot stand bracht. Tegenwoordig koppelt Reeleezee Online Boekhouden met de drie grootste banken in Nederland (en er volgen binnenkort er meer).

Betrouwbaar koppelen

Beveiliging heeft bij Reeleezee altijd een hoge prioriteit. Reeleezee is gecertificeerd met het keurmerk Zeker-OnLine. Dat keurmerk wordt uitgegeven door een onafhankelijke stichting waarin softwareleveranciers, Belastingdienst en EDP-auditors nauw samenwerken om in Nederland een hoog niveau voor verwerking van financiële gegevens in de cloud te bereiken. De stichting publiceert een uitgebreid normenkader waaraan de keurmerkhouders moeten blijven voldoen. Naast deze algemene meetlat heeft Reeleezee ook een eigen Internal Control Framework (ICF). ICF bewaakt de veiligheid, privacy en beschikbaarheid van de gegevens van klanten in de Reeleezee-systemen.

Met de nieuwe REST-API kan binnenkort ook gebruik worden gemaakt van OAuth 2.0 loginbeveiliging, de standaard op het gebied van authenticatie die ook door Google en Facebook wordt gebruikt. Tijdelijk kan nog op basis van gebruikersnaam en wachtwoord toegang worden gevraagd. Meer over deze beveiligingsmethoden is te vinden in de documentatie voor de REST-API.

Tot slot

De functionaliteiten van de Reeleezee REST-API zullen in de komende tijd snel verder toenemen. Ontwikkelingen vinden plaats in de vorm van meer en efficiëntere webservices.

Verder lezen:

» Beschikbare apps: Reeleezee AppCenter (al dan niet o.b.v. huidige API)

» Technische documentatie: portal.reeleezee.nl/api/v1/help

» API documentatie algemeen: developer.reeleezee.nl