Btw-aangifte met iDEAL betalen

Geplaatst op Geplaatst in Blog

 

In samenwerking met de Belastingdienst is het vanaf nu, naast het elektronisch versturen van je btw-aangifte, ook mogelijk om de betaling direct vanuit Reeleezee te doen. Door middel van een iDEAL betaling kan je na het verzenden van je btw-aangifte vanuit je administratie ook het verschuldigde bedrag betalen. Wessel van Ee, projectmanager Automatische Winstaangifte, legt uit waarom de Belastingdienst met dit initiatief is gestart.

Veel onnodige fouten of te late aangiftes voorkomen

Uit onderzoek van de Belastingdienst bleek dat vooral zzp’ers het lastig vinden om goed aan hun fiscale verplichtingen te voldoen. “Niet uit onwil, maar veelal uit gebrek aan kennis worden veel fouten gemaakt of aangiftes te laat ingediend”, vertelt Wessel. Dat zorgt voor veel onrust en stress bij de ondernemer en levert veel onnodig werk op voor de Belastingdienst. Bovendien komen er elk jaar steeds meer zzp’ers bij dus de behoefte om de aangifte en betaling in één handeling te laten verlopen bleef groeien. Wessel van Ee, inmiddels vijf jaar werkzaam bij de Belastingdienst legt uit: “Daarom zijn we gestart met een pilot waarbij, vanuit het boekhoudpakket, de aangifte en betaling in dezelfde flow zitten. De ondernemer hoeft hierdoor niet meer apart in te loggen op het portaal van de Belastingdienst”.

Veiligheid voorop

De Belastingdienst heeft ervoor gekozen om hiervoor alleen samen te werken met boekhoudpakketten met het zogenaamde Zeker-Online keurmerk. Dit onafhankelijke keurmerk garandeert dat de pakketten met het keurmerk, waaronder Reeleezee al sinds 2014, voldoen aan de strengste veiligheidsnormen en een garandeerde verplichte wettelijke bewaartermijn. Van Ee: “Dat geeft ons dus de garantie dat de betrouwbaarheid van deze functionaliteit gewaarborgd is binnen de geselecteerde pakketten.”

Komt mijn aangifte wel goed aan?

Toch bleek uit datzelfde onderzoek dat ondernemers nog niet veel gebruik maakten van de functie, die in Reeleezee al sinds 2002 is, om vanuit de administratie de btw-aangifte te versturen. Dat had volgens de ontwikkelpartners vooral te maken met de afwijkende uitstraling van de pakketten ten opzichte van de Belastingdienst. Van Ee: “De uitstraling is door deze samenwerking bij alle aanbieders herkenbaar van de Belastingdienst met daarbij de toegevoegde functie dat je je aangifte gelijk via iDEAL kan betalen. Daarmee is zowel de aangifte als de betaling bij ons geregistreerd,” en daar wordt nu door ondernemers gretig gebruik van gemaakt, “het waarderingscijfers onder ondernemers die met deze pilot hebben meegedaan is een 8,3 en 91% geeft aan veel zekerheid en rust te ervaren als ze op deze manier hun btw-aangifte doen”. Het is de bedoeling om het nog verder uit te breiden zodat zzp’ers op dezelfde manier ook hun ICP- en suppletieaangifte kunnen doen, maar die functionaliteit is nog in ontwikkeling.

Wil je ook weten hoe dit werkt? Klik hier.