Hoe kan ik een betaling verdelen over meerdere bankrekeningen?

Let op: Om deze actie uit te voeren heb je minimaal een slim boekhouden abonnement nodig.

Wanneer je een betaalopdracht wil doorzetten vanuit Reeleezee dan kan het zijn dat je een deel van het totaalbedrag van de uitgavenboeking wil overmaken naar een ander rekeningnummer dan het andere deel. In dit geval kan je bij de betaalregel onder de uitgavenboeking het totaalbedrag splitsen. Hiervoor kan je de onderstaande stappen doorlopen.

Stap 1: Zorg dat de bankrekeningen van de leverancier zijn toegevoegd onder de leverancierskaart. Dit kan onder het tab bankrekeningen van de leverancierskaart. De leverancierskaart is te benaderen via de map relaties > leveranciers> zoek de leverancier op en klik de regel van de leverancier aan.
Stap 2: Open een bestaande concept uitgavenboeking of nieuwe uitgavenboeking.
Stap 3: Selecteer de grootboekrekening en voer het totaal bedrag in.
Stap 4: Klik onder de uitgavenboeking helemaal onderaan op de lichtblauwe tekstreferentie Toon alle velden.

Stap 5: Er verschijnt nu een grijze regel met het totaal bedrag erin. Dit is de eerste betaalregel. In dit voorbeeld gaat het om een uitgavenboeking met een totaalbedrag van 100 euro.

Stap 5: Stel je wil de 200 euro splitsen over twee bankrekeningen. 150 euro over de ene bankrekening en 50 euro over de andere bankrekening van dezelfde leverancier. Je klikt dan op de grijze regel en past het bedrag aan naar bijvoorbeeld 150 euro en selecteert de bankrekening waarnaar dit bedrag moet worden overgemaakt, in dit voorbeeld bankrekening X.

Zodra het bedrag hebt aangepast van 200 euro naar 150 euro en op het grijze veld eromheen klikt roep het systeem automatisch een nieuwe betalingsregel aan van 50 euro (het restbedrag).

Stap 6: Klik op de blauwe knop Invoeren (nog bij de eerste betaalregel). Hierna springt de tweede betaalregel open.

Stap 7: Pas de IBAN relatie van de tweede boekingsregel aan naar het juiste rekeningnummer (bijvoorbeeld bankrekening Y) waarnaar 50 euro moet worden overgemaakt. Klik hierna op Invoeren en daarna op Boek.

Via de map kas en bank > betaalopdracht aanmaken, kan je vervolgens de uitgavenboeking uitvoeren. Wanneer de betaalopdracht uiteindelijk door de bank wordt uitgevoerd wordt er 150 euro overgemaakt naar bankrekening X en 50 euro naar bankrekening Y.