Betalingsverschillen boeken

Het kan voorkomen dat een bedrag welke je hebt ontvangt op je rekening lager is dan het openstaande bedrag van de factuur of boeking. In dit geval is er sprake van een negatief verschil tussen de transactie en de gerelateerde factuur of boeking. Of andersom: je hebt een hoger bedrag ontvangen terwijl het openstaande bedrag op de gerelateerde factuur of boeking lager is. In dit geval is er sprake van een positief verschil tussen de transactie en de gerelateerde factuur of boeking.

In een dergelijk geval kan je er, afhankelijk van de context, voor kiezen om het bedrag te boeken als betalingsverschil. Hieronder zullen we een voorbeeld bespreken van het boeken van een positief- en negatief betalingsverschil.

Positief betalingsverschil
Stel je hebt een verkoopfactuur open staan van 100 euro voor een klant. De klant heeft 101 euro betaald en aangegeven de 1 euro niet meer terug te hoeven ontvangen.

Je gaat naar de “nog te boeken” transactieregel toe op de bank. Je plaatst je muis op de rode “Nog te boeken” regel in de transactie en klikt op “Koppel geboekte bon/factuur”. Hierna selecteer je de factuur/boeking en klik je onderaan op “Boek”. Vervolgens pas je bij het te boeken bedrag het bedrag aan naar het bedrag van de afschriftregel en selecteer je de optie op betalingsverschil boeken.

Als je vervolgens op “Boeken” klikt wordt het betalingsverschil automatisch geboekt op een betalingsverschillen rekening.

Negatief betalingsverschil
Stel je hebt een transactieregel van 50 euro terwijl de openstaande uitgavenboeking die erbij hoort 48 euro is. Je hebt je leverancier meer betaald dan nodig was maar je wil het laten voor wat het is. Je wilt het verschil boeken als betalingsverschil.

Je gaat naar de “nog te boeken” transactieregel toe op de bank. Je plaatst je muis op de rode “nog te boeken” regel in de transactie en klikt op “Koppel geboekte bon/factuur”. Hierna selecteer je de uitgavenboeking en klik je onderaan op “Boek”.

Vanuit het vervolgvenster pas je het bedrag aan van -48 euro naar -50 euro, waarna je 2 euro op betalingsverschil kan boeken.

Na he boeken wordt het betalingsverschil automatisch op een Betalingsverschillen rekening geboekt.