Hoe kan ik een boeking crediteren en verrekenen?

Het kan zijn dat je per ongeluk een verkeerde boeking hebt geboekt die je niet meer kan corrigeren of verwijderen omdat deze bijvoorbeeld is opgenomen in een gesloten btw aangifte of boekingsperiode.

In dat geval kan je ervoor kiezen om de oorspronkelijke boeking te crediteren en vervolgens te verrekenen. Om te laten zien hoe dit werkt gaan we uit van een inkomstenboeking van 100 euro waarbij grootboekrekening 8000 is geselecteerd en 21 % btw is toegepast.

Stap 1: Open de betreffende boeking.

Stap 2: Kopieer de boeking.

Stap 3: Verander onder de gekopieerde boeking het bedrag naar een min bedrag, pas eventueel de datum van de boeking aan als deze in de periode moet vallen van de oorspronkelijke boeking.

Stap 4: Klik onderaan de gekopieerde boekingsbon op Boek.

Stap 5: Selecteer de oorspronkelijke debet boeking en de zojuist geboekte credit boeking vanuit het overzicht van de inkomsten. Let hierbij op dat de oorspronkelijke debet boeking net als de credit boeking de status openstaand heeft. Dit is een voorwaarde om een verrekening uit te voeren.

Stap 6: Plaats je cursor/muis op het icon rechtsboven in en klik op Verrekenen.

Stap 7: Voer de datum in voor de verrekening. Dit kan de datum zijn waarop je de verrekening toepast of de datum die gelijk is aan de oorspronkelijke boeking. Houd hierbij voor ogen dat voor de verrekeningsdatum het saldo gerelateerd aan de boeking op debiteuren afloopt.

Stap 8: Klik op de knop Verrekenen. De verrekening is nu voltooid.