Hoe maak ik een boeking met alleen btw?

In Reeleezee is het niet mogelijk om een factuur met alleen BTW te boeken. Het systeem heeft een bedrag nodig om op een kosten-, omzetrekening te boeken. Om je factuur met alleen BTW toch te kunnen boeken ga je het BTW-bedrag terugrekenen naar de BTW grondslag. Hieronder vind je een voorbeeld hoe dit uitgerekend kan worden.

In dit voorbeeld wordt uitgegaan van een inkoopfactuur met € 21,- BTW. De BTW heeft betrekking op kantoorartikelen die in het buitenland zijn ingekocht.

Je begint met het invoeren van de inkoopbon zoals je dat altijd doet. Je begint met het selecteren van een leverancier en het invullen van de factuurdatum.  . Ondanks het feit dat je geen kosten hebt maar alleen BTW gaat boeken, selecteert je toch een grootboekrekening waar de oorspronkelijke kosten op thuis horen; in het voorbeeld is dat de grootboekrekening ‘Kantoorartikelen’. Het BTW-bedrag dat je wil gaan boeken vul je in bij totaalbedrag; in het voorbeeld is dat € 21,-. Na het invoeren van het totaalbedrag open je de regels door op de verwijzing Toon regels te klikken.

Op de eerste regel die nu is geopend, ga je de BTW boeken. Om dit te kunnen doen, zul je eerst moeten weten welk bedrag je moet invoeren. In bovenstaand geval zijn kantoorartikelen ingekocht waarop het hoge BTW-tarief van toepassing is. Om de BTW grondslag te berekenen deel je het BTW-bedrag door het BTW-percentage dat van toepassing is (in dit geval 21) en je vermenigvuldigt deze uitkomst met 100*. In dit voorbeeld wordt de berekening als volgt:

1) € 21,- / 21 = € 1,-
2) € 1,- x 100 = € 100,-

De BTW grondslag is dus € 100,-. Dit bedrag boek je met het hoge BTW-tarief op de eerste regel.

*als je bedragen inclusief BTW invult vermenigvuldig je met 121.

Reeleezee berekent nu automatisch de BTW voor je, die als het goed is overeenkomt met het totaalbedrag van je factuur.

Op de eerste regel zijn zowel de kosten van de ‘Kantoorartikelen’ als de BTW opgenomen. Echter wil je alleen de BTW boeken. Om de mutatie op grootboekrekening ‘Kantoorartikelen’ ongedaan te maken, creëer je een tweede regel. Om de tweede regel aan te maken klik je op de knop invoeren bij de tweede regel. Je boekt hetzelfde bedrag maar nu negatief en zónder BTW (BTW percentage 0% Vrijgesteld) op dezelfde grootboekrekening:

Na toevoeging van de tweede regel klik je op de knop invoeren.  De bon ziet er dan op basis van het voorbeeld als volgt uit:

Hierna kan je de bon boeken door op de knop Boek te klikken onderaan de bon. De BTW à € 21,- wordt nu opgenomen op je BTW-aangifte. Op de kostenrekening zijn een debet en credit boeking te zien die per saldo 0 zijn:

Dit boekingsprincipe, waarbij op basis van twee boekingsregels alleen de BTW over blijft, kan ook worden toegepast voor verkoopfacturen en verkoopboekingen.