Hoe maak ik een boeking met meerdere boekingsregels?

In Reeleezee heb je de mogelijkheid om bij boekingen met meerdere boekingsregels te werken. Boekingsregels geven je de mogelijkheid om onder dezelfde boeking meerdere grootboekrekeningen te selecteren, btw uit te splitsen en verschillende dimensies toe te passen.

Allereerst is het van belang om de boeking te openen. In dit voorbeeld wordt er uitgegaan van een uitgavenboeking.

Nadat je de uitgavenboeking hebt geopend klik je op toon velden instellen:

Vink vervolgens de velden aan die je wil kunnen selecteren bij een boekingsregel en klik daarna op opslaan:

Hierna kan je de eerste boekingsregel aanklikken en het bedrag aanpassen naar 80 euro. Dit omdat ik het bedrag van 100 euro wil verdelen over twee boekingsregels: 1 boekingsregel van 80 euro en 1 boekingsregel van 20 euro.


Daarnaast kan je bij de eerste boekingsregel een btw tarief invoeren en de dimensies selecteren naar wens. De dimensies zijn project, medewerker en afdeling. Hierna klik je op invoeren.

Hierna klik je bij de tweede boekingsregel op invoeren.
Vervolgens selecteer je bij deze boekingsregel het betreffende bedrag, de gewenste grootboekrekening, het gewenste btw tarief en de gewenste dimensies. Daarna klik je op invoeren.

In dit geval heb ik bij de tweede boekingsregel een ander btw tarief geselecteerd.

Het resultaat is dat ik een boeking heb met twee boekingsregels waarvan de bedragen bij elkaar opgeteld gelijk zijn aan het totaal bedrag van de boeking dat boven de boekingsregels vermeld staat.

Verder is het normaal dat bij het veld selecteer een rekening in dit geval kantinekosten blijft staan. Dit omdat de grootboekrekening/rubriek van de eerste boekingsregel altijd correspondeert met de grootboekrekening/rubriek die is ingevoerd onder dit veld.

Bij inkomstenboekingen en memoriaalboekingen geldt verder hetzelfde basisprincipe als het gaat om het doorvoeren van boekingsregels met een specifiek bedrag, btw tarief en dimensies.