Hoe kan ik een boeking verdelen over meerdere periodes?

In Reeleezee is het mogelijk om verkoopfacturen, inkomsten boekingen, en uitgavenboekingen te verdelen over meerdere periodes. Dit betekent dat je over een bepaald aantal maanden in de toekomst iedere maand een deel van het totaalbedrag kan boeken.

Hieronder is te zien hoe je een boeking kan verdelen over meerdere periodes.

Wanneer je een boeking bijvoorbeeld wil verdelen over 6 maanden dan kan de boeking er als volgt uitzien voor het boeken:

 

Nadat je de boeking hebt geboekt kan je klikken op het tab journaal onderaan de boeking waarna je ziet dat iedere maand de omzet netjes wordt afgeboekt. De journalisering is hieronder te zien voor een aantal maanden.

 

Je kan verder een boeking verdelen vanaf een periode van 2 maanden tot een periode van 36 maanden (3 jaar). Als je een boeking wil verdelen over 38 maanden in plaats van 36 maanden dan maak je eerst een boeking die je verdeelt over 36 maanden en daarna een nieuwe boeking die je verdeelt over 2 maanden.

Let op: Wanneer je een foutmelding krijgt wanneer je een boeking wil verdelen over meerdere periodes dan kan dit komen doordat bepaalde toekomstige periodes nog niet zijn ingeladen. In dit geval kan je een (dummy) uitgavenboeking of inkomstenboeking maken met een klein bedrag en deze boeken in een periode die ingeladen moet worden om de ‘te verdelen’ boeking te kunnen verdelen over alle toekomstige periodes. Hierna kan je de dummy boeking weer verwijderen.

Een voorbeeld..
Stel je maakt een uitgavenboeking op 1-1-2019 en deze wil je verdelen over 24 maanden. Dan is het van belang dat de periodes in je administratie tot en met 1-1-2021 zijn ingeladen. Wanneer de periodes december 2020 en januari 2021 nog niet zijn ingeladen als periodes dan kan je bijvoorbeeld een inkomstenboeking boeken met een datum op 1-2-2021 zodat de periodes van december 2020 en januari 2021 worden ingeladen. Hierna kan je de (dummy) inkomstenboeking verwijderen maar blijven de periodes beschikbaar.