Hoe kan ik creditcard transacties verwerken?

Er zijn twee manieren waarop je creditcard transacties kan verwerken in Reeleezee.

1. Boek direct de kosten bij de banktransactie.
2. Maak een aparte creditcard rekening aan en gebruik deze om de creditcard kosten onder af te boeken.

Creditcard transacties afboeken bij de banktransactie
Wanneer er een bedrag af transactie worden ingeladen op je bankdagboek van een creditcard maatschappij dan kan je deze direct boeken op een kostenrekening. Dit doe je door je muis/cursor te plaatsen op de rode nog te boeken regel in de transactie en dan te klikken op uitgavenboeking.

Daarbij is het goed om voor ogen te houden dat het geld van de bankrekening af gaat, naar de creditcard rekening toegaat en vanuit de creditcard rekening wordt gebruikt om zaken mee te betalen.

Om de bedrag af transactie op je bankrekening af te boeken is het van belang om te weten aan welke producten of diensten het geld via de creditcard rekening is uitgegeven zodat je kan bepalen welke kostenrekening(en) je selecteert onder de uitgavenboeking.

Maak een apart creditcard dagboek aan om de kosten te registreren
Via de map kas en bank > instellingen kas en bank, kan je een nieuwe creditcard rekening toevoegen door rechtsboven in je cursor/muis op het plus icoon te plaatsen en daarna te kiezen voor nieuwe creditcard toevoegen. Hierna voer je de gegevens in en klik je onderaan op opslaan.

Vervolgens kan je de creditcard transacties op je bankrekening middels een overige boeking boeken op de grootboekrekening van de creditcard rekening. Deze boeking koppel je daarna aan de bijbehorende transactie op je creditcard rekening. Let op: er is zodoende sprake van 1 memoriaalboeking die gekoppeld is aan de bedrag af transactie op de bank en aan de bedrag bij transactie onder het creditcard dagboek.

Onder het creditcard dagboek kan je de creditcard transacties handmatig toevoegen via het plus icoon rechtsboven in. Dit zijn bedrag af transacties die betrekking hebben op uitgaven die je doet via je creditcard rekening en bedrag bij transacties die staan voor de stortingen op je creditcard rekening die afkomstig zijn van je bankrekening.

Hieronder een praktisch voorbeeld van de verwerking van creditcard transacties.

Stel je wil een cadeau kopen van 100 euro bij een bedrijf X waarbij je wil betalen met je creditcard. Op je bankrekening in Reeleezee staat een bedrag af transactie van 100 euro die je via een overige boeking boekt op de grootboekrekening van de creditcard rekening. Hierna ga je naar je creditcard overzicht toe in Reeleezee en voeg je een bedrag bij transactie toe van 100 euro. In de bedrag bij transactie kan je op de rode nog te boeken regel staan en klikken op koppel geboekte bon/factuur. Hierna kan je de boeking selecteren die je geboekt had vanuit de betaalrekening en onderaan op de knop boeken klikken. Daarnaast voeg je een bedrag af transactie toe onder de creditcard rekening aangezien je via de creditcard rekening een cadeau hebt gekocht van 100 euro. In de bedrag af transactie plaats je je cursor/muis op de rode nog te boeken regel en klik ik op uitgavenboeking. Hierna verschijnt er een bon waaronder ik een geschikte kostenrekening kan selecteren, bijvoorbeeld die van representatiekosten, en onderaan op boek klik.

Het resultaat in dit geval is:

-100 op betaalrekening (overboeking naar creditcard rekening)
+ 100 op creditcard rekening (overboeking van betaalrekening naar creditcard rekening)
– 100 euro op creditcard rekening (kosten van het cadeau)

Zodoende valt de bedrag bij creditcard transactie weg tegen de bedrag af creditcard transactie, ofwel het krediet dat gestort is vanuit de bankrekening is gebruikt.

Periodieke bemiddelingskosten die de creditcard maatschappij in rekening brengt
De bemiddelingskosten die creditcardmaatschappij in rekening brengt zullen veelal van je bankrekening worden afgeschreven, wat resulteert in een bedrag af transactie onder je bankoverzicht. Bij deze transactie kan je een uitgavenboeking maken waaronder je een gewenste kosten grootboekrekening selecteert voor bemiddelingskosten creditcard.