Hoe kan ik een verrekening toepassen via het dagboek verrekeningen?

Bij een verrekening wil je een debet factuur/boeking afboeken of wegstrepen tegenover een credit factuur/boeking. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. In deze handleiding wordt het gedaan via het dagboek verrekeningen. Als je een verrekening wil maken via de map inkomsten kan je de instructie volgen Hoe kan ik een verkoopfactuur crediteren en verrekenen in de map inkomsten?

De verrekening kan je toepassen wanneer je beide documenten geboekt hebt. Met andere woorden: De debet en credit factuur/boeking hebben beiden de status Openstaand.

Wanneer dit het geval is klik je op de map

Financieel > verrekeningen

Vervolgens is het van belang dat je in het dagboek verrekeningen een Bedrag bij en Bedrag af transactie toevoegt van het te verrekenen bedrag. Dit kan je doen via het plus-icon rechts bovenin het overzicht.

Wanneer je bijvoorbeeld een openstaande verkoopfactuur hebt staan van 100 euro voor een relatie, terwijl je nog 50 euro moet betalen aan dezelfde relatie kan je mogelijk 50 euro verrekenen. Je maakt dan een bedrag bij en bedrag af transactie aan van 50 euro.

Je kan nu op de rode Nog te boeken regels klikken in de transactie en kiezen voor de optie Koppel geboekte bon/factuur:

Je ziet nu aan de rechterkant de Openstaande posten lijst verschijnen met daarin de geboekte boekingen en facturen.

In het geval van de bedrag bij transactie van 50 euro kan via de openstaande posten lijst de verkoopfactuur van 100 euro selecteren waarna je de klik op de knop Boeken. Er blijft dan nog 50 euro openstaan op de verkoopfactuur.

In het geval van de -50 euro selecteer je de uitgavenboeking die bij de relatie hoort via de openstaande posten lijst waarna je klikt op de knop Boeken.

Het resultaat is twee transactieregels waaraan boekingen zijn gekoppeld die tegenover elkaar weglopen: