Dubbel ingevoerde boeking tegenboeken en verrekenen

Het kan gebeuren dat je per ongeluk een boeking dubbel hebt ingevoerd. Meestal kun je de verkeerde boeking dan gewoon verwijderen. Als je de BTW -aangifte voor die periode al hebt gedaan kan dat niet meer. Je kunt dan een tegenboeking maken en deze verrekenen met de foutief gemaakte boeking.

Je hebt een boeking die dubbel in je administratie staat. Deze kan niet meer verwijderd worden. Open de dubbel ingevoerde boeking.

Klik rechts bovenin op het ‘menu icoon’ en kies voor de optie ‘Kopiëren’.

Je krijgt nu een kopie van de boeking te zien. Alleen de datum is veranderd naar de datum van vandaag. In de kopie pas je nu de datum aan naar de datum van de originele boeking. De bedragen verander je naar min bedragen. De kopie boeking komt zo op dezelfde datum te staan als de originele boeking en met tegengestelde bedragen.

Je kunt nu de datum en een reden van de verrekening invoeren. Zet bij voorkeur de datum van de boekingen op de verrekening.

Hierna boek je de (credit) boeking in de administratie. De boeking krijgt nu de status ‘Openstaand’.

Nu boek je de dubbel ingevoerde boeking en de zojuist gemaakte credit boeking tegen elkaar weg via een verrekening. Vink beide boekingen aan in het overzicht. Kies via het menu icoon voor ‘Verrekenen’.