Omgaan met een dubieuze debiteur

Voor het afwaarderen van dubieuze debiteuren kan je gebruik maken van een voorziening dubieuze debiteuren grootboekrekening. Omdat het een voorziening is gaat het hier om een passiva grootboekrekening.

Voorziening dubieuze debiteuren opvoeren
Stel je wil een voorziening voor dubieuze debiteuren opnemen van 1000 euro, dan kan je een memoriaalboeking aanmaken met credit dubieuze debiteuren 1000 euro en debet de kostenrekening ‘Dotatie voorziening dubieuze debiteuren’ 1000 euro. Dit kan resulteren in het volgende voorbeeld plaatje:

Voorziening debiteuren afwaarderen
Nu de voorziening is opgevoerd kan je vervolgens voor een situatie komen te staan waarbij een debiteur een openstaand factuurbedrag van 200 euro niet betaalt of niet kan betalen. Je klikt dan op de map financieel > verrekeningen > overzicht. Je maakt afzonderlijke twee transactieregels aan, een van -200 euro en een van (+) 200 euro, via het plus icoon rechtsboven in. Deze acties resulteren in twee ‘nog te boeken’ transactieregels onder het dagboek verrekeningen:

Nu kan je de openstaande verkoopfactuur van de betreffende debiteur die niet meer wordt betaald koppelen aan de bedrag bij transactieregel. Dit doe je door met je muis op de rode ‘nog te boeken’ regel staan in de transactieregel en daarna te klikken op de optie ‘koppel geboekte bon/factuur’. Vervolgens kan je de verkoopfactuur selecteren en onderaan op de knop ‘boeken’ klikken.

Bij de bedrag af transactie plaats je je muis op de rode ‘nog te boeken’ regel in de transactie en klik je op ‘overige boeking’. Hierna selecteer je de (balans)grootboekrekening voorziening dubieuze debiteuren en vul je de overige velden in. Onderaan de boeking klik je dan op de knop ‘boek’.

De verwerking van de dubieuze debiteur is nu voltooid.