Wat is het verschil tussen de factuurdatum en de boekdatum?

Onder een boeking en verkoopfactuur kan je twee aparte datums opgeven: een factuurdatum en een boekdatum.

Factuurdatum en boekdatum onder een boeking


Factuurdatum en boekdatum bij het definitief maken van een verkoopfactuur

In veel gevallen zijn de factuurdatum en boekdatum gelijk aan elkaar. Echter kunnen ze ook van elkaar afwijken. Hieronder wordt nu eerst besproken waar de factuurdatum en boekingsdatum voor staan.

Factuurdatum 
Dit is de datum waarop de btw wordt geregistreerd van de betreffende boeking of factuur. De factuurdatum bepaalt zodoende in welke btw aangifte de boeking of factuur wordt opgenomen. De factuurdatum geeft daarnaast aan op welke datum de factuur definitief is aangemaakt.

Boekingsdatum
Dit is de datum waarop de mutatie plaatsvind op de grootboekrekening(en) die is/zijn geselecteerd onder de boeking of factuur. De boekingsdatum bepaalt zodoende op welke datum de boekhoudkundige registratie plaatsvind van de boeking.

Nu duidelijk is waar beide datums voor staan wordt hieronder aan de hand van een praktisch voorbeeld het verschil besproken tussen de factuurdatum en boekdatum.

Factuurdatum versus boekdatum
Stel je bent eigenaar van een vakantiepark en je verhuurt bungalows. Op 1-12-2019 heeft een klant een reservering gedaan via je website en wordt er automatisch een factuur aangemaakt. De factuurdatum is dan 1-12-2019. Echter heeft de klant gereserveerd voor een verblijf in de maand juni 2020, om precies te zijn van 1-6-2020 tot en met 20-6-2020. Op de factuur kan ik daarom de boekdatum 1-6-2020 invoeren aangezien de reservering (dienstverlening) betrekking heeft op de genoemde periode in juni.