Werken met een fiscale eenheid

Bij een fiscale eenheid hoef je maar één btw aangifte in te dienen voor meerdere administraties. De geconsolideerde btw aangifte stuur je elektronisch naar de belastingdienst vanuit het account van de moedermaatschappij. Je kan de volgende stappen doorlopen vanuit de subadministratie van de dochteronderneming en de hoofdadministratie van de moedermaatschappij, onder de voorwaarde dat er in de dochteronderneming geen boekingen of facturen met een EU of ex EU btw tarief worden doorgevoerd. Ofwel als u geen zaken doet met het buitenland.

Subadministratie van dochteronderneming

Voer in dit account netjes de boekingen en facturen door van de dochteronderneming met btw. Je kan vervolgens de btw aangifte aangeven via de aangiftemethode ‘alleen definitief maken maar niet verzenden naar de belastingdienst’. Je klikt vervolgens op de map privé en rc > selecteer de rekening courant rekening van de moedermaatschappij > je maakt nu via het plus icoon rechtsboven in een transactie aan. Dit kan een bedrag bij of bedrag af transactie zijn afhankelijk van of je btw moet afdragen of btw kan vorderen. Vervolgens koppel je de btw aangifte aan de ‘nog te boeken’ transactieregel. Dit doe je door met je muis op de rode ‘nog te boeken’ regel te staan in de transactie en daarna te klikken op de optie ‘koppel geboekte bon/factuur’. Je selecteert vanuit je openstaande postenlijst de btw aangifte boeking en klikt op ‘boeken’. Het resultaat is dat de btw aangifte boeking gekoppeld is aan de transactie.

Je verwerkt het op deze manier omdat het af te dragen of te vorderen btw aangifte saldo uiteindelijk via de bankrekening van de moedermaatschappij als transactie binnenkomt.

Hoofdadministratie van moedermaatschappij

In het account van de moedermaatschappij boek je ook de boekingen en facturen met btw in. Uiteindelijk moet de btw aangifte worden aangevuld met de btw saldo’s van de subadministratie ofwel de dochteronderneming voor een geconsolideerde btw aangifte. De btw saldo’s van de dochteronderneming vul je aan in de btw aangifte door inkomsten en uitgavenboekingen met alleen btw te boeken. Hierover kan je meer lezen via de volgende link: https://www.reeleezee.nl/kennisbank/artikel/boeking-met-alleen-btw/.

Nadat alle documentstukken zijn geboekt in de betreffende btw aangifte periode kan je de btw aangifte ‘elektronisch aangeven’. Vervolgens kan je de btw aangifte boeking koppelen aan de bijbehorende transactieregel die zal binnenkomen op een bankrekening in het account van de moedermaatschappij.

Je bent dan klaar met het verwerken van je geconsolideerde btw aangifte.

Werken met fiscale eenheid als je zaken doet met buitenlandse bedrijven

Wanneer je producten of diensten levert/inkoop van/naar landen in de EU of buiten de EU dan kan je hier als volgt mee omgaan. Je geeft in zowel het Reeleezee account van de moedermaatschappij als het Reeleezee account van de dochteronderneming de btw aangiften aan via de aangiftemethode ‘alleen definitief maken maar niet verzenden naar de belastingdienst’.

Let op: Vervolgens is het van belang om buiten Reeleezee, vanuit je account van de belastingdienst, één btw aangifte in te dienen met daarop de btw saldo’s van de moedermaatschappij en de dochteronderneming.

De btw aangifte boeking van de btw aangifte in het Reeleezee account van de dochteronderneming koppel je aan een transactieregel die je handmatig aanmaakt in een rekening courant dagboek [via de map privé en RC> selecteer RC dagboek]. Dit rekening courant dagboek staat voor de rekening van de moedermaatschappij.

De btw aangifte boeking van de btw aangifte in het Reeleezee account van de moedermaatschappij koppel je aan de bijbehorende transactieregel onder het bankdagboek. Het resterende ‘nog te boeken’ bedrag bij de transactieregel kan je middels een bankoverboeking overboeken naar een rekening courant rekening gerelateerd aan de dochteronderneming. Meer informatie over het maken van een bankoverboeking kan je terugvinden via de volgende link: https://www.reeleezee.nl/kennisbank/artikel/interne-bankoverboeking/.

Hierna is het verwerkingsproces voltooid.