Hoe kan ik een groepering toepassen?

Groeperingen bepalen de sortering van items in lijsten. Denk hierbij aan de overzichten van de inbox, uitgaven, inkomsten, en memoriaal boekingen.

In dit voorbeeld wordt ingegaan op het groeperen van verkoopfacturen op referentie ofwel factuurnummer. Eerst open je het overzicht waar de facturen of boekingen staan. Voor verkoopfacturen is deze lijst te benaderen via de map Inkomsten > Facturen.

Eerst kijken we naar de kolommen welke we kunnen inzien en waarop gegroepeerd kan worden. Klik hiervoor rechts bovenin het overzicht op het Tandwiel icon en klik je op Toon kolommen:

Vink nu vervolgens alle kolommen aan die je graag in je lijst overzicht wil zien, en vink in ieder geval de kolom aan die je beschikbaar wil stellen voor het groeperen. In dit voorbeeld is de kolom Factuurnummer aangevinkt aangezien er later gegroepeerd zal worden op het factuurnummer.

Vervolgens plaats klik je opnieuw op het Tandwiel icon waarna je klikt op Toon groepering:

Je ziet nu bovenaan in het overzicht facturen een donkerblauw groeperings blokje verschijnen, welke standaard op Datum staat:

Wanneer je op het kruisje achter Datum klikt in dit donkerblauwe blokje, wordt de datum groepering verwijderd. Hierna kun je zelf de groepering kiezen. Je kunt dit doen door de kolom header aan te klikken met je linkermuisknop, deze vast te houden en in de balk te slepen waarin de tekst ‘Sleep hier een kolom header neer om op die kolom te groeperen’.

Vervolgens kan je op het blauwe blokje klikken om de factuurnummers Oplopend of Aflopend te sorteren.

Oplopend:

Aflopend:

Op deze manier kan je ook groeperingen toepassen door gebruik te maken van andere kolom headers.