Hoe maak ik een interne bankoverboeking?

Bij een bankoverboeking wordt er een geldbedrag overgemaakt van een bepaalde bankrekening naar een andere bankrekening. Met andere woorden: Op de ene bankrekening staat een bedrag af en op de andere bankrekening een bedrag bij.

In dit voorbeeld wordt een bedrag van 500 euro overgeboekt van de betaalrekening naar de spaarrekening. Om de boeking te maken open je de betaalrekening via de Kas & Bank en vervolgens klik je je betaalrekening aan. Hier wordt de transactie met  het bedrag af in het overzicht getoond. Bij de mutatie klik je op de rode nog te boeken regel op de afschriftregel, en kies je de voor optie Bankoverboeking.

Hierna verschijnt aan de rechterkant de boekingsbon. In de boeking selecteer je de andere bankrekening of de grootboekrekening die hoort bij de bank.  Deze grootboekrekening is terug te vinden in de instellingen van de map Kas & Bank. Nadat je de bankrekening hebt geselecteerd, voer je het totaalbedrag in dat wordt overgeboekt. Meestal wordt dit automatisch ingevuld. Daarna kun je middels de knop Boek de overboeking definitief maken.

Let op: pas niet de boekingsregels onderaan de boeking aan. Reeleezee zet de boeking correct neer na het selecteren van de tegenrekening/bankrekening.

Wanneer je op de knop Boek hebt geklikt wordt de boeking gemaakt en gekoppeld aan de transactie op de betaalrekening.

Echter is de bankoverboeking dan nog niet gekoppeld aan de bedrag bij transactie onder de spaarrekening. Om dit te doen ga je naar de Kas & Bank en open je je spaarrekening. Onder de spaarrekening ga je naar de bedrag bij transactie toe en klik je op de rode nog te boeken regel. Vervolgens kies je voor de optie Koppel geboekte bon/factuur. De openstaande postenlijst zal geopend worden. Om de boeking er bij te zoeken welke je zojuist vanuit de betaalrekening geboekt hebt, kun je bovenaan bij de filters de periode waarin de overboeking geboekt is selecteren (1) en de map Kas & Bank” (2) selecteren. Je krijgt hierna een overzicht te zien waarin je de “openstaande” bankoverboeking” kan selecteren (3) en daarna op de via de knop “Boeken” kan koppelen aan de transactie in de spaarrekening(4).

Het resultaat is dat de boeking nu ook gekoppeld is aan de transactie op de spaarrekening, waardoor de interne bankoverboeking compleet is.

Samenvattend is er een boeking geboekt vanuit de betaalrekening en deze boeking is gekoppeld aan zowel een transactie op de betaalrekening (bedrag af) als de spaarrekening (bedrag bij). Daarmee heeft de boeking de status geboekt . De boeking ziet er in dit geval correct als volgt uit:

Dit principe kan ook worden toegepast voor interne overboekingen tussen andere dagboeken.