BTW betaling koppelen aan btw aangifte

Om een btw aangifte te kunnen koppelen aan een btw betaling moet de btw aangifte de status aangegeven hebben. De status aangegeven is zichtbaar onder de btw aangifte op basis van de statusstempel.

Vervolgens scrol je naar beneden onder het btw aangifteformulier. Je kan onderaan aflezen of het om een ‘te vorderen’ of ‘te betalen’ btw bedrag gaat. In dit geval een totaal te betalen btw bedrag van 2329 euro.

Je gaat nu naar het bankdagboek om de transactie op te zoeken die bij het te betalen btw bedrag hoort. Hiervoor klik je op de map kas en bank > klik de betaalrekening aan. Onder het bankdagboek zet je bovenaan het filter van de periode op ‘alle periodes’ en het filter van de status op ‘nog te boeken’.

Vervolgens kan je rechtsboven in op het vergrootglas icoon klikken om hierna te zoeken op de zoekterm ‘belastingdienst’ of het totaal bedrag (in dit geval 2329 euro).

Hierna verschijnt de ‘nog te boeken’ transactieregel met daarin een groene regel. Deze groene regel is een voorstel boeking die naar alle waarschijnlijkheid bij de ‘aangegeven’ btw aangifte hoort. Wanneer je hier met je muis op staat kan je klikken op ‘boeken’ waarna de btw boeking gekoppeld wordt aan de transactieregel.

Wanneer je hierna via de map belastingen > btw aangiften, opnieuw de btw aangifte bekijkt, dan zie je dat de btw aangifte nu de status ‘betaald’ heeft aangenomen.