Nieuw btw-id voor eenmanszaken

Had je in 2019 een eenmanszaak? Voor je bestaande eenmanszaak mag je je huidige btw-nummer niet meer gebruiken voor je communicatie met klanten en leveranciers, zoals op facturen en je website. Eenmanszaken in Nederland hebben namelijk een btw-nummer met daarin het BSN verwerkt. Conform de privacywetgeving (AVG) mag het BSN niet langer onderdeel zijn van het btw-nummer.

Alle bestaande eenmanszaken hebben daarom een nieuw btw identificatienummer (btw-id) ontvangen voor hun externe communicatie. Het huidige btw-nummer blijft ook bestaan. De Belastingdienst noemt dit vanaf nu het ‘Omzetbelastingnummer’. Dat gebruik je voor de aangiftes naar de Belastingdienst.

Je hebt met je bestaande eenmanszaak vanaf 1 januari dan ook twee verschillende btw-gerelateerde nummers

Nieuwe eenmanszaken krijgen een btw-id en omzetbelastingnummer die aan elkaar gelijk zijn. Voor deze ondernemers is de uitleg op deze pagina en de beschreven instelling niet van toepassing. Ondernemingen met een andere rechtsvorm dan een eenmanszaak hebben geen BSN verwerkt in hun btw-identificatienummer. Voor hen verandert er ook niets.

Je btw-id in Reeleezee
Heb je voor je eenmanszaak al een btw-nummer en heb je een nieuw afwijkend btw-identificatienummer ontvangen? Het nieuwe btw-id moet vermeld worden op facturen aan klanten. Je kunt dit in je Reeleezee administratie instellen. Dit doe je in stap 4 van de Instellingenwizard of in de Bedrijfsgegevens. Als je aanvinkt dat je als eenmanszaak een nieuw btw-id hebt ontvangen, kun je dit nummer invoeren.

Je huidige btw-nummer laat je staan voor het versturen van een btw-aangifte of icp-opgaaf naar de Belastingdienst.

Je btw-id op je factuur
Gebruik je een factuurlay-out die gebaseerd is op de nieuwste systeemlay-outs Berlin of Paris? In die lay-outs is  een specifiek element Eigen btw-nummer beschikbaar.

Als je in de Instellingen-wizard het nieuwe btw-id invoert, staat het nieuwe btw-id op je facturen als je opnieuw inlogt.

Heb je het btw-nummer zelf handmatig op de factuurlay-out gezet? Vervang dan het btw-nummer door je btw-id.

Tip: doe dit door een nieuwe factuurlay-out te maken op basis van de oude. Daarin pas je het btw-nummer aan. Stel deze nieuwe factuurtemplate in als standaard ‘in gebruik’.

Btw-id van relaties
Ook je bestaande klanten en leveranciers kunnen eenmanszaken hebben. Ook zij hebben een nieuw btw-id ontvangen. Als zij dit aan jou hebben doorgegeven, vervang dan het oude btw-nummer door het nieuwe btw-id. Bij klanten vind je dit btw-nummer op het tabblad Financieel. Bij leveranciers op het tabblad Contactgegevens.