Hoe pas ik de pro-rata regeling toe in Reeleezee?

Reeleezee heeft geen standaard functie voor het toepassen van de pro-rata regeling. Wel is het mogelijk om in Reeleezee zelf te bepalen welke btw er belast wordt en welke niet.

Hiervoor zijn twee mogelijkheden.

1. Boek uitgaven in als volledig belastbaar. Breng aan het einde van een btw periode in kaart wat het onbelastbare btw bedrag betreft. Aan het einde van een btw periode kan je vervolgens een negatieve uitgavenboeking met alleen btw boeken zodat je het saldo van 5b verlaagt. Hoe je een een uitgavenboeking maakt met alleen btw is terug te lezen via de volgende link: https://www.reeleezee.nl/kennisbank/artikel/boeking-met-alleen-btw/.

2. De andere optie is om onder een uitgavenboeking met meerdere boekingsregels te werken waaronder je de belastbare btw en onbelastbare btw specificeert. Je bepaalt dan per uitgavenboeking de belastbare en onbelastbare btw.

Stel je hebt een uitgavenboeking van in totaal 100 euro. 50 euro is belast met 21 % btw en 50 euro onbelast (0 % btw vrijgesteld) en dezelfde kosten grootboekrekening is van toepassing. Dit resulteert in twee boekingsregels wat er als volgt uit kan zien.