Starten met de Vaste Activa Add-On

Als je gebruik maakt van Reeleezee Slim Boekhouden + kun je automatisch inschrijven instellen op je vaste activa.

Instellingen voor de Vaste Activa Add-On
Nu kunnen we beginnen met het instellen van je administratie. Begin in de map:

Financieel > Instellingen > Onderhoud grootboekrekeningen.

Hier zoek je de grootboekrekening op waar de investering bij hoort. Heb je bijvoorbeeld net een laptop gekocht? Dan zul je waarschijnlijk rekening 0111, Bedrijfsinventaris, gebruiken voor het afschrijven ervan.

Klik de rekening open en ga bovenin naar het tabje ‘uitgebreid’. Daar zie je bij ‘Gebruik’ dat je de optie Vaste Activa kunt aanklikken; die optie heb je nodig voor de automatische afschrijving van je vaste activa. Je kunt de waardevermindering laten boeken op deze rekening; of op een andere tegenrekening.

Het invoeren van je aankoop
Het is nu tijd om je aankoop in het systeem te registreren en de afschrijvingen op te starten!

In de map Vaste Activa vind je nu via het Overzicht een plus-teken waarmee je de nieuwe aankoop kunt toevoegen en registreren.

De boeking die nu toont gebruik je om de investering in het systeem te zetten: vul de Boeking in en kies Rekeningnummer 0111 om de afschrijving te laten beginnen.

Als we nu kijken naar het Overzicht, zien we jouw computer met prijs zonder BTW staan. Klik de regel aan om de details in te stellen.

In het tabje ‘Vaste activa gegevens’ kun je de afschrijvingsmethode, het aantal maanden waarin afgeschreven moet worden en de eventuele restwaarde aanpassen.

Bij het kopje ‘Mutaties’ klik je vervolgens op de Opties knop en dan op ‘Afschrijven’

De journalisering van de verkoop geeft aan tot wanneer de afschrijvingen verwerkt worden: in dit geval standaard tot 31 december 2019. Pas dit eventueel aan en klik op OK. Je ziet hierna voor welk bedrag de afschrijving maandelijks gemuteerd wordt en wat de boekwaarde aan het einde van dit jaar nog is