Hoe kan ik twee transacties tegen elkaar wegboeken?

Het kan voorkomen dat je twee transacties op je bank hebt staan welke tegen elkaar weg geboekt kunnen worden.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een leverancier dubbel hebt betaald en je het dubbel betaalde geld teruggestort hebt gekregen of je hebt twee mutaties welke tegen elkaar wegvallen, kun je ervoor kiezen om de gerelateerde transactieregels via kruisposten weg te boeken.

Voorbeeld: een klant heeft 75 euro betaald maar er nog een openstaande factuur van 50 euro voor de klant staat. Dan zul je op je bankrekening in Reeleezee een bedrag bij zien van 75 euro. Deze koppel je aan de verkoopfactuur van 50 euro. Dan blijft er een negatief nog boeken bedrag over van 25 euro bij de bankregel. Dit bedrag kan je terugstorten naar de klant wat resulteert in een bedrag af mutatie van 25 euro. Er staat nu op je bankoverzicht:

Bedrag bij + 25 euro.
Bedrag af – 25 euro.

Je kan nu bij beide mutaties kiezen voor Overige boeking:

Hierna kun je bijvoorbeeld de grootboekrekening Vraagposten of Kruisposten selecteren met de rubriek Memoriaal:

De boeking zal verspringen naar het juiste type boeking. Je kunt hierna meteen onderaan op de knop Boeken klikken.

Wanneer je een Slim Boekhouden + module hebt kan je ook direct beide bankregels afboeken. Dit doe je via de optie Serie boeken. Zie hiervoor de instructie Hoe maak ik een serie boeking vanuit de bank?

Hiervoor selecteert je beide bankmutaties en vervolgens kan je rechts bovenaan via het menu-icon kiezen voor Serie boeken:

In het vervolgvenster selecteer je de grootboekrekening waarop je beide transacties wil boeken. Hieronder is gekozen voor Kruisposten

Verder hoef je geen relatie te selecteren en selecteer je het 0 % BTW vrijgesteld tarief en kan je eventueel nog een omschrijving invoeren. Hierna klik je onderaan het venster op de knop Opslaan.

Wat als het niet lukt om op een bepaalde grootboekrekening te boeken?
Wanneer het je niet lukt om bij een serie boeking of individuele boeking een bepaalde grootboekrekening te selecteren dan heeft dit met de instelling van de grootboekkaart te maken. In dat geval benader je grootboekkaart via de map

Financieel > Instellingen > Onderhoud grootboekrekeningen > klik de grootboekrekening aan.

Onder het tab Basis van de grootboekrekeningkaart vink je vervolgens de onderstaande opties aan:

Hierna klik je onderaan op de knop Opslaan.
Vervolgens klik je bovenaan op het tab Rubrieken.
Je kan via het plus-icon een nieuwe rubriek toevoegen.
Je voegt de rubriek Memoriaal toe, waarna je op de knop Opslaan klikt:

Het resultaat is dan als volgt:

Wanneer je nu opnieuw de grootboekrekening wil benaderen via de optie Overige boeking bij een banktransactie dan lukt het wel.