Hoe corrigeer ik een vaste activa?

In het onderstaande artikel leer je hoe je een in gebruik genomen vaste activa kan corrigeren naar concept. Vanuit concept status kan je gegevens van de vaste activa kaart aanpassen.

Open de vaste activa door op de regel van de vaste activa te klikken vanuit het overzicht vaste activa.

Klik vervolgens op het tab mutaties en plaats je cursor op het lijst icoon staan. Klik op de optie afschrijven.

Wijzig de datum naar de datum van de aankoop van de vaste activa. Hierna klik je op OK. Hieronder is de aankoopdatum van de vaste activa 20-4-2018, wat betekent dat de afschrijvingsdatum teruggezet moet worden naar 20-4-2018.

Het resultaat is dat alleen de uitgavenboeking van de aanschaf van de vaste activa als regel zichtbaar is onder het tab mutaties van de vaste activa kaart.

Je kan nu op de regel van de uitgavenboeking klikken en hierna de boeking corrigeren, De investeringsgrootboekrekening van de uitgavenboeking wijzig je naar een willekeurige kosten grootboekrekening (in dit voorbeeld 4014).

Vervolgens klik je op de knop boek onderaan de boeking, waarna de uitgavenboeking verdwijnt onder het tab mutaties van de vaste activa kaart.

Klik nu op de map uitgaven om de uitgaven boeking op te zoeken.

Je klikt nu op de boeking vanuit het overzicht waarna de boeking zich aan de rechterkant opent. Vervolgens plaats je je muis/cursor op het lijst icoon waarna je klikt op de optie bewerken.

Vervolgens kan je de grootboekrekening terugzetten/wijzigen naar de investeringsgrootboekrekening welke hoort bij de vaste activa, in dit geval grootboekrekening 0107. Hierna klik je op de knop boeken onderaan de uitgavenboeking.

Je gaat nu terug naar het overzicht van je vaste activa. Klik hiervoor op de map vaste activa > overzicht.

Je ziet dat de vaste activa in het overzicht vaste activa in concept staat. Klik op de vaste activa waarna de vaste activa kaart zich aan de rechterkant opent:

Wanneer je nu bovenaan de vaste activa kaart klikt op het tab vaste activa gegevens kan je de gegevens van de vaste activa aanpassen en opslaan.

Hierna kan je via het tab mutaties de afschrijvingen opnieuw gaan doorvoeren voor de vaste activa. Op deze manier neem je de vaste activa opnieuw in gebruik.