Hoe kan ik een verkoopfactuur crediteren en verrekenen in de map inkomsten?

Je kan een factuur crediteren wanneer de betreffende factuur geboekt is en daarmee de status Openstaand heeft.

Wanneer je de factuur opent kan je via het Menu-icon rechts bovenaan klikken op Crediteer factuur:

Als je de factuur meteen wil crediteren en afboeken kies je voor de optie “Ik wil deze factuur volledig en administratief verrekenen”. Hierna klik je op de knop doorgaan.  Er zal een creditfactuur gemaakt worden op de huidige datum en deze zal meteen worden verrekend met de factuur van waaruit je de optie hebt aangeklikt.

Wanneer je de factuur slechts gedeeltelijk wil crediteren of je wil aanpassingen op de creditfactuur toepassen, kies je voor de optie “Ik wil van deze factuur een concept creditfactuur aanmaken“.

 

Na het doorvoeren van de optie “Ik wil deze factuur volledig en administratief verrekenen” is het resultaat dat de oorspronkelijke verkoopfactuur de status “betaald” heeft aangenomen. Dit komt doordat het systeem een credit factuur heeft aangemaakt en deze automatisch heeft verrekend met de betreffende factuur. Het volgende is te zien onder het dagboek verrekeningen, uitgaande van een testfactuur van 11 euro:

Het volledig crediteren en verrekenen is zodoende gelukt.

Wanneer je voor de optie “Ik wil van deze factuur een concept creditfactuur aanmaken” hebt aangeklikt kom je in een concept creditfactuur uit. In dat geval zie je het gehele bedrag van de oorspronkelijke factuur negatief staan. Je kunt op de factuurregel(s) klikken om aanpassingen te doen. Bijvoorbeeld het negatieve bedrag lager maken.

Als het oorspronkelijke factuurbedrag bijvoorbeeld 11 euro is  kan je in de creditfactuur het bedrag aanpassen naar -5 euro als je een deel van de factuur wil crediteren.

Hierna kan je de creditfactuur Definitief maken:

Vervolgens kan je vanuit het overzicht van de verkoopfacturen beide facturen selecteren:

En met elkaar Verrekenen: