Hoe verwerk ik Salaris?

Salaris kan op twee manieren verwerkt worden in Reeleezee.
Beide manieren zullen hieronder afzonderlijk worden uitgelegd.

1:   Salaris boeking maken en een loonjournaalboeking 
Bij deze salarisverwerkingsmethode wordt verondersteld dat een of meerdere medewerkers in dienst zijn van het bedrijf. Dit is bijvoorbeeld van toepassing als je onderneming betrekking heeft op een vennootschap, NV of BV als rechtsvorm. Per salarisstrookje van een medewerker maak je een Loonjournaalpost. Dit kun je doen via een memoriaal boeking.

Open hier voor de map Financieel > Memoriaal > Overzicht

Om een nieuwe boeking te maken klik je rechts bovenin op het Plus-icon. In de boeking kun je een referentie invullen, een omschrijving invoeren, de datum invoeren en het Memoriaalboek op LJP – Loonjournaalposten zetten.  In de regels kun je de verschillende loonjournaal grootboekrekeningen selecteren, met als resultaat dat de boeking debet en credit in evenwicht is. Een voorbeeld van een ingevulde loonjournaalpost vind je hieronder:

Nadat je de regels hebt ingevoerd klik je onderin de boeking op de knop  .

 

Naast de Loonjournaalpost zal een een salaris boeking gemaakt moeten worden in de map salaris. In het overzicht van de map salaris kan je rechts bovenin klikken op het plus-icon om een nieuwe salaris boeking te maken. Je voert in de boeking de medewerker, een omschrijving, de datum, de grootboekrekening 1605 Nettolonen te betalen, en het bedrag in. Dit kan er als volgt uitzien:

Nadat bovenstaande boeking geboekt is, kan de boeking worden gekoppeld aan de bijbehorende bedrag af afschriftregel in de bankrekening waarmee het salaris betaald is. Als de salaris boeking is gekoppeld aan de transactieregel is de salarisverwerking compleet.

 

2:   Huishoudopnamen privé 0650
Als bijvoorbeeld ZZP’er betaal je jezelf ook salaris uit. Dit kun je als volgt verwerken in Reeleezee:

Als je vanuit de zaak salaris aan jezelf uitbetaald kun je dit vanuit je bankrekening op bijvoorbeeld de grootboekrekening 0650 huishoudopnamen privé.  Open hiervoor je bankrekening via de Kas & Bank en zoek de salaris transactieregel erbij. Als je deze hebt gevonden klik je op de rode “nog te boeken” regel en kies je voor overige boeking.

Vervolgens wordt een nieuwe boeking geopend waarna je bijvoorbeeld de grootboekrekening 0650 huishoudopnamen privé kan selecteren.

Wanneer de boeking verder is ingevuld klik je onderaan op de knop boek. Hiermee wordt de boeking definitief gemaakt en wordt deze gekoppeld aan de bijbehorende afschriftregel. De salarisverwerking is na deze stap voltooid.

Het salaris op deze manier afboeken komt voornamelijk voor bij eenmanszaken.