Startgids: BTW-aangifte vanuit Reeleezee versturen

Geplaatst op Geplaatst in Blog, Startgidsen

1 Instellingen belasting

Om uw BTW-aangifte elektronisch aan te kunnen geven vanuit uw administratie, zult u dit als zodanig aan moeten geven in de instellingen van de map Belastingen. In de instellingen geeft u in het algemene tabje aan of u BTW-plichtig bent, en wat uw voorkeur BTW-tarief is.

Instellingen-belasting-Algemeen

In het tabje Opgave/aangifte vult u uw identificatie nummer in (BTW-nummer), geeft u aan over welke periode u aangifte wilt doen en geeft u de aangiftemethode aan. Als u direct vanuit uw administratie de aangifte naar de belastingdienst wilt versturen, kiest u voor de optie “Elektronisch aangeven met Reeleezee”. Hierbij geeft u aan dat u de aangifte onder beveiliging van het Reeleezee certificaat naar de belastingdienst wilt versturen.

Het is ook mogelijk om een eigen PKI-O-certificaat toe te voegen. Een dergelijk certificaat is nodig als u als accountant of intermediair op eigen naam aangiftes wilt aanleveren. Neem hierover aub contact op met onze helpdesk op 0346-258088.

Instellingen-belasting-Opgave-aangifte

2 De aangifte controleren

Reeleezee maakt automatisch BTW-aangiften aan op basis van de door u ingevoerde boekingen met BTW. De aangiften staan voor u klaar in de map Belastingen >Omzetbelasting > Overzicht: BTW Aangifte. U kunt daar de betreffende BTW-aangifte aanklikken om deze te controleren.

U krijgt dan het BTW-aangifte formulier in beeld. Hierop vindt u per rubriek het totaal netto- en BTW-bedrag. Door op het pijltje aan de rechterzijde te klikken krijgt u een overzicht van de facturen en bonnen waar de BTW van afkomstig is. U kunt in dat overzicht iets aanklikken en dan krijgt u de daadwerkelijke bon of factuur te zien. Zo kunt u controleren of u het juiste BTW-tarief hebt toegepast. U kunt hier ook nog wijzigingen doorvoeren met behulp van de knop ‘Bewerken’.

Overzicht-aangifte-BTW-concept

Overzicht-aangifte-BTW-concept-Bon

3 De aangifte versturen

Als u de facturen en bonnen heeft gecontroleerd, kan de aangifte verstuurd worden. Dit kunt u doen door op de knop ‘Aangeven’ te klikken boven in het scherm.

In het dialoog dat verschijnt, kunt u bij ‘Manier van aangifte’ 3 opties kiezen. Om de aangifte rechtstreeks naar de Belastingdienst te sturen, kiest u voor de eerste optie ‘Ik doe de elektronische aangifte direct vanuit Reeleezee met SBR (onder beveiliging van het Reeleezee certificaat)’.

Bij ‘Betaalwijze’ selecteert u de manier van betalen/ontvangen en bij ‘Eigen rekening’ geeft u aan op of van welke rekening het aangegeven bedrag, af- of bijgeschreven wordt. Deze instellingen kunt u wijzigen op het moment dat een BTW-betaling in een betalingsopdracht wilt meenemen.

Als u hierna op de blauwe knop ‘Aangeven’ klikt, wordt uw aangifte verstuurd. Hierna keert weer terug naar de BTW-aangifte.

Aangifte-omzetbelasting-3

4 Status van de aangifte

Wanneer u een aangifte heeft verstuurd, verandert de status van ‘concept’ in ‘aangegeven’. U ziet dat terug in het stempel. In het stempel ziet u ook het openstaande bedrag terug (te ontvangen of te betalen). Wanneer u met uw muis over het stempel beweegt, krijgt u nog meer informatie te zien. Wanneer uw aangifte daadwerkelijk verzonden is, staat er ‘Elektronisch verzonden naar de Belastingdienst’. Zodra de aangifte door de Belastingdienst is ontvangen en bevestigd, krijgt u in het stempel ‘Elektronisch bevestigd’ plus een lange code te zien. Deze laatste melding is belangrijk voor u, want daarmee weet u dat u de aangifte correct heeft ingediend.

Wanneer de aangifte is geweigerd vindt u die informatie ook terug in de stempel. Een aangifte kan geweigerd of afgekeurd zijn, omdat u uw BTW-nummer niet correct heeft ingevuld of doordat de periode niet overeenkomt met hetgeen wat is afgesproken met de belastingdienst.

Aangifte-omzetbelasting-aangegeven

5 Openstaande post

Zolang een aangifte de status ‘Aangegeven’ heeft, kunt u niets meer aan de aangifte veranderen. U kunt ook niets meer wijzigen aan alle facturen en bonnen die op de aangifte zijn verwerkt. Inkoop of verkoopfacturen met een BTW-bedrag die alsnog in de betreffende periode worden geboekt, komen terecht op de eerstvolgende concept aangifte.

Indien u toch iets wilt wijzigen aan een factuur of boekingsbon die op de aangifte is verwerkt, dan kunt u de aangifte ‘corrigeren’. U ziet het resultaat terug in het stempel, want daar staat de datum waarop de BTW-periode weer heropend is.

U kunt de grijze ‘op aangifte’ bedragen niet meer veranderen, omdat die bedragen zijn aangegeven bij de belastingdienst. Na het verwerken van de correcties, zult u de BTW-aangifte weer moeten sluiten met behulp van de knop ‘Sluiten’.

BTW-aangegeven-status-en-code

6 Het BTW-verschil verwerken

Als na het versturen van een BTW-aangifte via Reeleezee een bedrag op een factuur of bon wordt gewijzigd welke in de aangifte is opgenomen, maakt u een correctie op uw aangifte. Deze correctie wordt niet automatisch naar de volgende aangifte doorgezet of gemeld aan de Belastingdienst. U zult dit zelf op de eerst volgende aangifte moeten verwerken, voordat u die aangifte verstuurt. Het verschil wat er dan ontstaan is, is terug te vinden op grootboek 2103 (Aansluiting OB aangifte).

U kunt de wijzigingen verwerken door de eerst volgende aangifte aan te klikken en dan bij de betreffende rubriek het totaalbedrag aan BTW aan te passen met het verschil aan BTW dat ontstaan is. Dit doet u vlak voor het versturen van deze aangifte.