Startgids: BTW-prive gebruik (BV)

Geplaatst op Geplaatst in Startgidsen

Indien u een BV heeft en goederen uit de onderneming privé gebruikt moet u via de laatste aangifte van het jaar over dit privé-gebruik BTW afdragen. Per 1 juli 2011 zijn de belastingregels m.b.t. de berekening van de BTW over het privé-gebruik van de auto gewijzigd. Onderstaand de berekening zoals die vanaf 1 juli 2011 van toepassing is. U betaalt BTW over het werkelijke privé-gebruik. Om dit privé-gebruik te bepalen moet u een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Met behulp van deze kilometeradministratie kunt u dan berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privé-gebruik.

De Belastingdienst geeft aan dat wanneer u geen kilometeradministratie wilt bijhouden, u er ook voor kunt kiezen om het privé-gebruik vast te stellen op 2,7% van de oorspronkelijke catalogusprijs (inclusief BTW) van de auto. Meer informatie kunt u ook vinden op de website van de Belastingdienst.

Om het bedrag aan BTW-privé in uw Reeleezee administratie in te voeren, zult u eerst het bedrag zelf moeten berekenen. Daarna maakt u een memoriaalboeking en vult het bedrag handmatig in op de aangifte in Reeleezee. In deze startgids vindt u de uitleg.

 

1 Bereken de BTW-correctie

Bereken 2,7% van de oorspronkelijke cataloguswaarde inclusief BTW.

2 Maak een memoriaalboeking

In de Map Financieel, tab Memoriaal, Overzicht, maakt u via de knop [Nieuw] een memoriaalboeking aan. U vult Referentie, Omschrijving en Datum (31-12) in. Selecteer een memoriaalboek en klikt vervolgens op de eerste lege regel.

U voegt de volgende 2 regels toe aan de boeking en vult op beide regels het BTW-bedrag in wat u hebt berekend onder punt 1 hierboven:

  • 4308 – BTW privé gebruik auto (kosten) – debet
  • 1703 – BTW privé gebruik (passiva) – credit

U maakt de boeking definitief door op de knop [Boeken] te klikken.

3 Vul het bedrag in op de laatste BTW-aangifte van het jaar

U gaat naar de map Belastingen, tab Omzetbelasting, Overzicht : BTW aangifte en u klikt de laatste aangifte van het jaar open.

Op de aangifte vult u onder 1d, in de regel ‘op aangifte’ bij ‘Totaal excl’ de catalogusprijs in en bij ‘Totaal BTW’ het BTW-bedrag in zoals berekend.

Door dit bedrag op de aangifte onder 1 d in te vullen wordt bij het ‘aangeven’ van de BTW ofwel het versturen van de aangifte de grootboekrekening 1703 – BTW privé gebruik (passiva) gedebiteerd en wordt de af te dragen BTW verwerkt.

N.B.: de gebruikte grootboekrekeningnummers zijn afkomstig uit het standaard rekeningschema van Reeleezee. In
uw administratie kunnen deze grootboekrekeningen een ander nummer en/of omschrijving hebben.