Verhoging btw-tarief naar 21%

Geplaatst op Geplaatst in Blog
Hoe kiest u het juiste btw-tarief?

Bij het bepalen van het correcte btw-percentage is de datum van levering van het product of dienst van belang. Levering op of vóór 30 september 2012 betekent 19% btw, levering op of na 1 oktober 2012 betekent 21% btw. Op basis van de factuurdatum die u kiest, vult Reeleezee automatisch het correcte btw-tarief in. Een uitgebreide beschrijving over het gebruik van de juiste btw-tarieven, leest u in de speciale startgids btw-verhoging.

Levering vóór, factureren ná 1 oktober

Maar wat als u in oktober een factuur wilt versturen voor een product dat u in september hebt geleverd? Of juist andersom, in september al een factuur stuurt voor een product dat u in oktober levert? Ook daar hebben wij rekening mee gehouden. In het eerste geval kunt u kiezen voor het oude btw-tarief van 19%, in het laatste geval voor het nieuwe btw-tarief van 21%.

Btw-verhoging en periodieke facturen

Voor jaarabonnementen waarvan de laatste periode is gestart tussen 1 januari en 1 oktober 2011, of kwartaalabonnementen waarvan de laatste periode is gestart tussen 1 augustus en 1 oktober 2012, geldt dat de btw-verhoging in de gefactureerde periode valt. Als u over het totale factuurbedrag van deze abonnementen het 19% btw-tarief heeft opgevoerd, moet u een btw-correctie maken over de periode vanaf 1 oktober 2012, omdat vanaf deze periode het 21% btw-tarief moet worden opgevoerd volgens de Belastingdienst. Hierover leest u meer in de startgids Btw-verwerking i.c.m. periodieke facturen.

Inkoopfacturen inboeken

Bij het inboeken van inkoopfacturen, kunt u in principe het btw-tarief van uw leverancier overnemen. Let wel op, er kunnen meerdere btw-tarieven op de factuur worden vermeld. In dat geval gebruikt u meerdere regels op de boekingsbon, zodat u per regel het juiste btw-tarief aangeeft.

Startgidsen Btw-verhoging